Vasúton - Egy költő naplója

Milyen úton válik egy húsvér ember népvezérré, hőssé, zsenivé vagy bármiféle nagy méltósággá? Fene se tudja erre  a választ, de egy biztos: ki kell emelkednie annak a tömegből, aki trónt ülni akar. Rengeteg tényező szükséges egy sikeres életmű megalkotásához… sikeres? Istenem, de ostoba szót használtam. Egy nagy életmű megalkotásához, igen, így helyes. Sikeresek maradjanak csak a seggnyaló tehetségek, akiknek ugyan ékes a nyelvük, de gerincük és szívük elsorvadt az útjukba kerülő akadályok leküzdése során, vagy talán gerinctelenül, szívtelenül születtek.
A következő oldalak egy Akhilleuszról fognak szólni, aki kétségtelenül hős, ezt nem kérdőjelezheti meg semmilyen nagy elme, bármilyen kecses is, bármilyen vastag is a sörény, ami oroszlán-fejét borítja. Egy kérdés merül fel ebben a mindennél különb naplóban, és a kérdés a következő: Akhilleusznak lesz-e ideje, vagy ereje a hőstettekre?

1.

A címe: Vasúton. Nem akarom megmagyarázni, hogy mért ez lett a mindennél különb napló címe, talán nem is tudnám. Szeretem a vasút motívumot, mert benne van a búcsú, benne van az elválás, a kezdet, a vég: benne van az élet. Egy vonat zakatol és pöfög. Zenél és füstöl. Ugyanúgy, mint a zongorista a sarki bárban, aki nem játszik "mindenfajta" zenét, csak bluest, dzsesszt, és a jó öreg klasszikusokat. A medvetalpú Ludwig Vant, a bohém Amadeust és a Chopint, azt a kecses lábú gazellát, aki törékeny, mint az üvegpohár, de olyan szép, hogy még a legindulatosabb korhelynek se lenne ereje összetörni. A nagy költő, amikor eldöntötte, hogy a szavakat fogja ízlelgetni és megírja a nagy életet, felszállt a vonatra. Egy nagy költő útja mindig tele van kínokkal. Az élet agyonveri, és a nagy költő egyre szebben ábrázolja az életet, mégha sötéten, szomorúan is, mert minden nagy mű az életet szépnek ábrázolja, különben nem lenne nagy. A szépben benne van a nagyság. Mert csak az lehet szép, ami nagy. Egy kezdő író avagy költő csökött sorokban mutatja be nekünk a világot. Az a világ torz, csúnya, úgy néz ki, mint egy giccses torzó: visszataszító.

1
Your rating: Nincs (1 vote)

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 12 vendég van a webhelyen.

Legfrissebb kép

Tihany

Összes vers

Összes vers : 6624

Összes próza

Összes próza : 424

Összes kép

Összes kép : 1044

Összes hangos vers

Összes audio : 39