A Föld tüdeje

Nagygyörgy Erzsébet képe

Mindig tudtam, hogy felemelő érzés, ha velem lélegzik az erdő. Ilyenkor a júniusi Nap ereje, nem eredményez rekkenő hőséget, de szerintem ezért a kedvenc hónapom. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy e hónap végén volt szerencsém megszületni, ha nevezhetem szerencsének ezt a balesetet...
Az alkotni vágyók pazar paradicsoma az erdő és az itt-ott fellehető tisztások, fények által beragyogott szabad tere. A különböző fajta fák, bokrok üde színfoltjai a színes, de többnyire zöldhöz közeli spektrumú kavalkádnak. A festők, költők ihlető tája ez az idilli környezet. 
Ne feledjük megemlíteni, e pezsgést felturbózó madarak, csodálatosan trillázó egyedeinek magán és vegyes hangversenyeit sem. Ami gyönyörűséggel tölti el az éppen arra járók fülének a zenére, dallamokra kihegyezett idegi receptorait. Itt valahogy úgy érzi az ember, megállt az idő, vagy csak lassan kúszik a sűrű fenyvesek szúrósan ölelő karjain át. Ha beljebb fúrja magát az erdőben a bátor utazó, akár még az ott rejtőzködő élőlényekkel is ismeretséget köthet, persze némi fenntartással, mert akadnak errefelé eléggé vad egyedek, mint a vaddisznó, dámvadak és egyéb állatfajták. Mostanában magyar területeken megfigyeltek medvéket is, ami eddig nem nagyon volt jellemző, de valamiért elmerészkedtek idáig, mondjuk nem volna baj, ha nőne egy kicsit a populációjuk, hiszen ritka vendég nálunk e bundás. 
Az a hang a legszebb a világon és egyben a legmegnyugtatóbb is, amikor hanyatt fekve hallgatjuk az erdő finom rezdüléseit, a vadméhek sejtelmes zsongását, ami egyé olvad a büszke tölgyek levélsuhogásával.
A zöldnek lefegyverző szépsége okán, el is képzeltem magam egy tisztás közepén épített, szigorúan öko házban, ami gerendaházként remekül illeszkedne a rengetegbe. Így aztán mindennap együtt lélegezhetnénk az erdővel és minden áldott este egyszerre hajthatnánk le fejünket az erdei élőlényekkel. Az általa termelt dús oxigénben, egyfajta éltető szimbiózisban az élet egy magasabb dimenziójában létezhetnénk.
Ezért is hívjuk úgy a fákkal övezett területeket, joggal, hogy a Föld tüdeje. 

 

0
Your rating: Nincs

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Legfrissebb kép

Mr. Tibbs repülni tanul. (Olaj, vászon 30x40 cm.)

Összes vers

Összes vers : 6667

Összes próza

Összes próza : 427

Összes kép

Összes kép : 1046

Összes hangos vers

Összes audio : 39